2023-12-12

Har du koll på det nya lagkravet för avfallshantering?

Sverige ska bli ännu bättre på att ta hand om matavfall. Från den 1 januari 2024 ska samtliga verksamheter och hushåll behandla matavfallet separat. Detta kommer i sin tur ställa allt högre krav på hanteringen. Acticon erbjuder matkvarnssystem som underlättar omställningen för verksamheter. 

Sedan 2003 har det funnits etappmål för insamling matavfall i Sverige. Just nu ligger målet på att minst 75 procent av matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger sorteras ut behandlas biologiskt så att växtnäring och biogas tas tillvara på. Och från och med den 1 januari 2024 skärps alltså reglerna ytterligare. Det betyder att regeringen har beslutat om att kommuner, hushåll och andra verksamheter ska ha system för insamling av matavfall på plats senast den 31 december 2023. Idag använder sig många verksamheter av kärl. Det kräver fler transporter och hämtningar för matavfallet. Om man istället satsar på ett matkvarnsystem förenklas process och hantering. Det underlättar även framställningen av Biogas och Biogödsel.

Vi på Acticon gör omställningen enkel. Vi erbjuder matkvarnssystem som fungerar till både nyproduktion och befintlig verksamhet. Med vår modell Nanovac får du ett slutet matavfallssystem med integrerad kvarn och lagringstank. Med vår matkvarn producerar du ett rent och kvarnat avfall utan kemikalier. Matavfallets volym reduceras med upp till 75 procent och behöver inte tömmas lika ofta som kärl vilket innebär minskade transporter. Eftersom avfallet kvarnas på plats kan det transporteras direkt till produktion av biogas eller biogödsel och slipper att förbehandlas som obehandlat avfall måste göra. 

Sedan 2021 levererar vi på Action Matkvarnssystem (KWS) för storkök. Våra system finns på över 100 anläggningar i Sverige och i och med lagkravet kan våra system fortsatt spela en stor roll i omställningen. 

Vill du veta mer om Nanovac eller mer om våra matkvarnssystem i övrigt? Kontakta John Lindor på 036-37 39 98 eller john.lindor@acticon.se 

Här kan du läsa mer om våra olika matkvarnssystem!